2011-02-04

„Apple“ paduota į teismą dėl „iPad“ ir „iPhone“ programų


Dvi grupės „iPad“ ir „iPhone“ vartotojų padavė į teismą kompaniją „Apple“ teigdamos, kad jų pagamintų įrenginių naudojamos programos, nutekino ir paviešino jų asmeninius duomenis.

Abi grupės siekia, kad „Apple“ liautųsi perdavinėjusi vartotojų duomenis trečiosioms šalims be jų sutikimo ir kompensuotų patirtą žalą.
„Apple“ yra viena iš šešių, programas gaminančių kompanijų, kurias į teismą padavė dvi vartotojų grupės. Grupių interesus ginanti teisės firma sako, kad netrukus bus imtasi atitinkamų veiksmų prieš „Google“, kuri per išmaniųjų telefonų operacinę sistemą „Android“ taip pat nutekina vartotojų duomenis. Tarp jau paduotų į teismą kompanijų yra „Backflip Studios“, „Weather Channel“, „Dictionary.com“.
Vartotojų grupės tvirtina, kad programų pagalba yra surenkama tiek asmeninės informacijos apie vartotoją, kad įmanoma net identifikuoti jo asmenybę.
„Apple“ leidžia programų gamintojams, kurie laikomi trečiąja šalimi, imti visus duomenis apie vartotoją, kurie šiems yra reikalingi. „Apple“ kaltinama nesiimant pakankamos apsaugos, kad asmeninė vartotojų informacija nepasiektų reklamos ir kitokių kompanijų. Kompanija vis dar nekomentuoja šių kaltinimų.
Teisės firma, rengianti bylą prieš „Google“, tvirtinta, kad šios kompanijos operacinė sistema „Android“ ir joje funkcionuojančios programos taip pat nutekina asmeninius vartotojų duomenis.
Ekspertų, kurie remiasi panašių bylų precedentais, nuomone vartotojų grupėms nepasiseks apginti savo interesų. Naujienų agentūrai „Reuters“, interneto tyrimų kompanijos „Global Enquities“ atstovas Tripas Chowdhry’s sako: „Jei atsirastų toks precedentas, visos egzistuojančios interneto naršyklės turėtų būtį išjungtos ir internete nebeliktų reklamos“.
Alfa.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą