2011-04-26

Gyventojų ir būstų surašymas 2011: Ar saugu pateikti duomenis?

Ši tema nėra susijusi su informacinėmis technologijomis, tačiau kiekvienas anksčiau ar vėliau susirūpiname savo asmeninės informacijos sauga. Perskaičius internete „Gyventojų ir būsto surašymo lapą“, ne vienam asmeniui iškilo klausimas dėl duomenų apsaugos. Religija, pragyvenimo šaltinis, santuokinė padėtis, darbovietė – tai temos, kurias dažnas nenori atskleisti bet kam, todėl nusprendėme užduoti kelis klausimus Statistikos departamentui šia tema:

Kaip yra atrenkami surašinėtojai?
Surašinėtojais daugiausia tapo teritorinių darbo biržų bedarbiai. Jų šiais metais buvo gerokai virš tūkstančio. Pagrindiniai kriterijai darbo biržose renkant surašinėtojus buvo: gimtosios kalbos žinojimas, bent vidurinis išsilavinimas ir komunikabilumas.
Remiantis nepatvirtintais duomenimis, surašinėtojai buvo skiriami į savus ir aplinkinius rajonus, kad žmonėms netektų bendrauti su visiškai nepažįstamais žmonėmis.

Kokios saugumo priemonės naudojamos, siekiant apsaugoti piliečių duomenis?
Surašinėtojas, prieš pradėdamas darbą, pasirašo pasižadėjimą neatskleisti apklausos metu jam suteiktų duomenų. Apklausos duomenys (popieriniuose) archyvuose yra laikomi 3 metus, o po to yra sunaikinami. Elektroninės paraiškos yra „užkoduojamos“ (deja, nepavyko gauti informacijos, kokia programinė įranga naudojama saugumui užtikrinti bei kas turi priėjimą prie tos informacijos).

Jei asmuo piktybiškai nesutinka atidaryti durų surašinėtojams, ar tai laikoma pažeidimu ir už tai yra baudžiama?
Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 1732 straipsnis sako: „...Statistinių duomenų nepateikimas nustatyta tvarka oficialiąją statistiką tvarkančioms institucijoms ir įstaigoms arba melagingų statistinių duomenų joms pateikimas užtraukia baudą nuo 500 iki 1000 Lt....“. Tačiau kyla klausimas kaip elgiamasi, jei asmens nėra namuose arba jis gyvena vienas ir nėra linkęs bendrauti su nepažįstamais - tiesiog neatidaro durų net nežinodamas, kad atėjo jį surašyti.
Surašytojai ateina bent 3 kartus skirtingu laiku ir, negavus jokio atsako, butas yra pažymimas kaip tuščias. Visiems suprantama, kad asmuo gali deklaruoti gyvenamąją vietą ne ten, kur šiuo metu gyvena.

Statistikos departamentas pabrėžia, jog visa informacija yra renkama tik statistikos tikslams, o jos nepateikus arba pateikus melagingai, gresia bauda pagal LR ATPK 1732 straipsnį.
Norime pažymėti, kad asmenys neprivalo surašinėtojams pateikti asmens kodo. Tokiu atveju turi būti pateikta bent gimimo data.

Tikime, kad po šios informacijos jums iškilo dar daugiau klausimų: ar pasirinkti teisingi kriterijai atrenkant surašinėtojus darbui su asmenine informacija? Ar tinkamas duomenų saugumas? Ar Statistikos departamentas neturėtų plačiau informuoti žmones, kaip jų duomenys bus saugomi ir kas turės priėjimą prie jų.
Belieka pasitikėti Statistikos departamento nustatytomis taisyklėmis.

Į visus jums rūpimus klausimus bus atsakyta darbo dienomis nemokamu tel. 8 800 01 418 nuo 8.00 iki 17.00 val. Ir tel. (8 5) 236 4618 nuo 17.00 iki 21.00 val.


Visa informacija šiame straipsnyje yra vieno ar kelių žmonių asmeninė nuomonė, skirta diskusijoms ir niekaip neturi įtakoti žmonių daromų sprendimų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą