2012-03-12

VU superkompiuteris – 1920 CPU branduolių ir 620 TB saugykla

Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultete (VU MIF) įkurtas Atviros prieigos centras. Tai pirmas Švietimo ir mokslo ministerijos administruojamo „Santaros“ slėnio projektas, finansuotas Europos Sąjungos lėšomis.

Projekto lėšomis įsigytas ir VU MIF pradėjo veikti vienas pajėgiausių superkompiuterių Lietuvoje, turintis instaliuotus 1920 procesorinių branduolių, 3,6 TB operatyviosios atminties, 620 TB duomenų saugyklą.
Šiuo superkompiuteriu jau yra vykdomi moksliniai matematinio modeliavimo, medicinos, genetikos ir astrofizikos skaičiavimai.
Šio naujojo našiųjų skaičiavimų resurso atsiradimas sudaro galimybę atlikti pasaulinio lygio mokslo tiriamuosius, eksperimentinės plėtros darbus Lietuvos mokslui ir verslui.
VU MIF yra pasiruošęs pateikti šiuos našius resursus ir kitiems VU fakultetams bei institutams jų mokslinių tyrimų skaičiavimams atlikti. Tam naudojami pati pažangiausia CLOUD technologija (debesų kompiuterija).
Taip pat norima paskatinti Lietuvos inovatyvų verslą pasinaudoti akademinės aplinkos moksliniu-techniniu potencialu kuriant, plėtojant ir diegiant pažangius mokslinius sprendimus gamyboje ir versle.
Tam VU MIF siūlo ne tik jau minėtus našius techninius resursus, bet ir aukštos kvalifikacijos mokslininkus, doktorantus, kūrybiškus ir iniciatyvius studentus, kurie gali kurti ir plėtoti matematiniais metodais paremtus IT sprendimus.
Kovo 13 d. (antradienį) 13 val. VU Matematikos ir informatikos fakultete (Didlaukio g. 47) vyks superkompiuterio (veiklos) pristatymas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą